U bent hier

Nieuwe blog: Bikkelen

07 februari 2018

Gemeenten willen hun dienstverlening en bedrijfsvoering naar een hoger plan tillen. Dat willen ze samen doen. Hoe zorgen we ervoor dat die gezamenlijkheid beklijft en concreet wordt?

Gemeenten hebben met Samen Organiseren de lat behoorlijk hoog gelegd, schrijft Ingrid Hoogstrate in haar nieuwste blog op iBestuur. Hun ambities om veel meer gezamenlijk op te trekken in de verbetering van hun dienstverlening en bedrijfsvoering zijn groot. De wil en het bestuurlijke draagvlak om dit ook echt te gaan realiseren zijn er, nu is het een kwestie van doen.

‘Ik weet uit ervaring dat dat niet makkelijk is. De dienstverlening en bedrijfsvoering moderniseren is namelijk veel meer dan een nieuwe toepassing invoeren, het is echt een andere manier van werken en van denken. Dat kost tijd, dat roept soms weerstand op, het is kortom niet makkelijk. Niet je eigen belang als organisatie vooropstellen, maar ontdekken waarmee we inwoners en ondernemers echt centraal stellen. En daar dan - samen - voor gaan. Daar staan gemeenten nu voor’, schrijft ze.

VNG Realisatie ondersteunt, versterkt én borgt deze gezamenlijke beweging van gemeenten. ‘We zijn nu bezig met de uitvoering van het jaarprogramma Gezamenlijke Gemeentelijke Uitvoering 2018, waarin de eerste speerpunten van de Taskforce Samen Organiseren en het College voor Dienstverleningszaken zichtbaar zijn. Zoals het idee dat we niet meer 380x ontwikkelen en implementeren, maar 1x voor alle 380 gemeenten. En de manier van innoveren, bottom-up, dat gemeenten goede oplossingen delen en verder ontwikkelen zodat het uiteindelijk een standaard wordt voor alle gemeenten. Dat geldt zowel voor basisprocessen als dienstverlening en informatievoorziening. Met als hoger doel natuurlijk dat we helpen de échte vraagstukken waar inwoners en ondernemers mee te maken hebben, op te lossen.

Tijdens het VNG Realisatie-congres op 28 maart a.s. verkennen gemeenten met elkaar wat de mogelijkheden zijn, werken ze aan concrete ideeën en worden de eerste resultaten van deze samenwerking getoond. Ik hoop daar velen van u te treffen!’

Het volledige blog leest u op iBestuur: https://ibestuur.nl/weblog/bikkelen

Realisatiedagen 2018


VNG Realisatie organiseert de Realisatiedagen om gemeenten de gelegenheid te geven oplossingen, vragen of onderwerpen die spelen in de regio, met elkaar te delen. Komt u ook?

Lees meer